Dzień dobry jest to mój pierwszy post na forum więc pozdrawiam wszystkich.
Kupiłem ploterek z stałą bramą do dokończenia.
Oś Y jest na wózkach ABBA BRH15A.
Jeden wózek chodził tak jakby do środka nasypano piachu.
Po rozebraniu okazało się, że brakuje w nim 7 kulek i kulki bardzo nierównomiernie przesuwają się w swoich prowadnicach.
Pomierzyłem kulki mają średnice od 3,162 do 3,171. Jedna kulka ma średnice
3,186 ??
Mogę:
1. Kupić kulki, ale nie wiem jakie i gdzie.
2. Kupić nowy wózek ABBA, ale znalazłem tylko na aliexpres i to u jednego sprzedawcy wyłącznie w parze 2 szt. Jakość???, dostawa do 8 tygodni. Cena 300 zł.
3. kupić Hewin HGW15 2 szt + szynę (identyczne wymiary i rozstaw otworów)
Osobiście skłaniam się do opcji 3 ale nie wiem czy mogą pracować różne wózki na jednej osi, jakie dobrać naprężenie wstępne.
Co radzicie?
Pozdrawiam
Roman
ABBA BRH15
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/prowad ... owe_br.htm
226 zeta, był jeszcze jeden sklep gdzie koncówki magazynowe wyprzedawali, dwudziestki(w zależności od wersji) sześć do ośmiu dych kosztowały - pietnastki nie pamiętam.
Jak znajdę adres to na pw podeślę(bo tut ulegnie "automagicznemu samozniknięciu"
).
Ew. mogę odsprzedać dwa(używane) z własnego zapasu(akurat sześć mam, a tylu nie potrzebuję).
ps. osobiście kulki bym wymienił - ale we wszystkich wózkach w danej osi.
226 zeta, był jeszcze jeden sklep gdzie koncówki magazynowe wyprzedawali, dwudziestki(w zależności od wersji) sześć do ośmiu dych kosztowały - pietnastki nie pamiętam.
Jak znajdę adres to na pw podeślę(bo tut ulegnie "automagicznemu samozniknięciu"

Ew. mogę odsprzedać dwa(używane) z własnego zapasu(akurat sześć mam, a tylu nie potrzebuję).
ps. osobiście kulki bym wymienił - ale we wszystkich wózkach w danej osi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Poszło pw.
ps. możesz na ebaju ew. alliekspres poszukać kulek 1/8"(3.175), lub od biedy po sklepach z łożyskami czy nawet rowerowych pochodzić.
Co lepsi sprzedawcy będą dodatkowo mieli do wyboru kulki w plusie i minusie.
Możesz w ten sposób - prymitywnie - ustawiać napięcie wstępne ew. kompensować zużycie bieżni w wózkach(ale nie szynach, te w odróżnieniu od wózków są najczęściej nierównomiernie zużyte - tutaj takie zabawy klinowaniem i/lub pękaniem kulek się skonczą).
ps. możesz na ebaju ew. alliekspres poszukać kulek 1/8"(3.175), lub od biedy po sklepach z łożyskami czy nawet rowerowych pochodzić.
Co lepsi sprzedawcy będą dodatkowo mieli do wyboru kulki w plusie i minusie.
Możesz w ten sposób - prymitywnie - ustawiać napięcie wstępne ew. kompensować zużycie bieżni w wózkach(ale nie szynach, te w odróżnieniu od wózków są najczęściej nierównomiernie zużyte - tutaj takie zabawy klinowaniem i/lub pękaniem kulek się skonczą).