Na zajęciach na studiach dostaliśmy do zamodelowania frezarkę 3-osiową CNC. I tak sobie myślę, że szkoda „odwalić” tą robotę tylko po to żeby dostać zaliczenie. Postanowiłem więc przygotować kompletny projekt frezarki, a po zdobyciu funduszy zabrać się za jej zbudowanie. Jak na razie działam czysto projektowo, więc nie wiem w 100% jakie ta frezarka będzie miała przeznaczenie.
Do rzeczy.
Kryteria:
- Koszt max. 4000 zł.
- 3 osiowa
W zasadzie więcej ograniczeń nie mam. Jeśli chodzi o koszt to ze względu na to że zamierzam ją kiedyś wykonać chciałbym aby była możliwie najtańsza, ale nie zrobiona z papieru.
Całe modelowanie odbywa się przy pomocy oprogramowania Siemens NX 8.5 dostarczonego przez uczelnię.
Jak na razie mam luźną wstępną wizję tej frezarki - tyle udało mi się zrobić na zajęciach do tej pory. Nie dobierałem żadnych elementów z których będzie ona wykonywana.
Na początku chciałbym aby ktoś rzucił fachowym okiem na ten pomysł i wytknął wszystkie błędy. Proszę również o kilka słów komentarza, bo jestem raczej słabo zorientowany w tym temacie. Przede mną sporo pracy aby wiedzę nabyć czy uporządkować.
Zad 1. Wstępna koncepcja. Proszę o krytykę

Kod: Zaznacz cały
http://www.speedyshare.com/SECBg/download/frezarka1.JPG